آشنایی با انواع فرش در ایران و جهان

آشنایی با انواع فرش در ایران و جهان
تبلیغات ویژهرزرو جایگاه

 

 

آشنایی با انواع فرش در ایران و جهان

فرش دست بافت

تاریخچه فرش ماشینی چیست ؟

فرش ماشینی در حدود ۵۰ سال پیش وارد ایران شد. به دلیل گستردگی استفاده از قالی در ایران، و قیمت بالای فرش دستباف، در زمانی کوتاه توانست مورد استقبال قرار بگیرد. تولید فرش ماشینی در در حجم زیاد در دهه‌ی ۶۰ خورشیدی آغاز شد. در این سال‌ها چندین کارخانه‌ی بزرگ فرش ماشینی از جمله قالی سلیمان تولیدات خود را روانه‌ی بازار داخلی کردند و همان گونه که گفته شد، به دلیل قیمت مناسب و شباهت زیاد به فرش دستباف به خوبی مورد استقبال قرار گرفت.

تاریخچه تابلو فرش چیست ؟

هنر فرش و فرشبافی در دهه‌های گذشته با حجم گسترده تولیدی خود در ایران و سایر کشورهای فعال در این حوزه جنبه‌ای صنعتی پیدا نموده است که کم‌کم وجهه هنری فرش در سایه جنبه صنعتی آن قرار گرفته و دیگر از صدها فرش تولیدی این سیستم صنعتی به ندرت شاهد هنری به معنای اصیل هنر خواهیم بود. این جریان تا آنجایی پیش می‌رود که هرگونه تغییر و تحول در این زمینه را با دلارهای مشتریان خود جهت می‌دهد و هنرمند جای خود را به صنعتگران و تاجران و بازاریابان و دست آخر کارگرانی بی نوا در پی لقمه نانی می‌دهد. هرچند حرکت هنر- صنعت فرش به این شکل تا حدود زیادی ناشی از سیاست‌های کلان کشوری در پاسخگویی به نیازهای اقتصادی و اشتغال گسترده‌ای که فرش می‌تواند داشته باشد است ولی با این حال در سایه بودن ابعاد هنری این کالای ارزشمند ایرانی می‌تواند تبعات بسیار ناگواری برای حیات پر قدرت فرش ایرانی در آینده داشته باشد.

با تمام این اوصاف وضعیت فرزند خلاق و چشم نواز فرش ایرانی در این باره بسیار وخیم‌تر است. آری تابلوفرش که روزی هنر بافنده ماهر و توانای فرش ایران بود امروزه دیگر از هنر و هنرمندی هیچ نصیبی ندارد. تابلوفرش بافی که در ادامه قالی و قالیچه‌های تصویری و با خلاقیت و نوآوری در کاربری آن از زیرپا به روی دیوارها رفت سراسر هنر و در نتیجه ایده پردازی‌های بافنده ماهر ایرانی بود. اما با گذشت زمان این روند بیشتر و بیشتر جنبه تجاری یافت و برابر با آن رشد هنری نداشت. کافی است امروز سری به بازار فرش بزنیم تا ناخودآگاه از پوسترها و نقاشی‌هایی که برایمان آشنا و ناآشناست و با دقت و ظرافتی مثال زدنی بر روی فرش بافته شده‌اند متحیر شویم. اولین سوالی که برایمان ایجاد می‌شود این است که چگونه این تصاویر با چنین دقتی بر روی فرش بافته شده‌اند؟ نکته دیگر این است که این تصاویر و نوشته‌ها و آیات قرآنی با چه دید و نگاهی و مطابق با کدام اصول زیبایی شناسانه یا فرهنگی و هنری انتخاب و بافته شده‌اند؟

تابلو فرش‌های رنگارنگی که امروزه در بازار فرش شاهد آن هستیم بی هیچ سنخیتی با جریان تولید یک کالای هنری، حتی در نازل‌ترین سطح آن تولید می‌شوند و ما دانسته یا ندانسته این کالاهارا با صدایی بلند «هنر» می‌خوانیم و آن را متصل به هنر بی بدیل فرشبافی ایران و ایرانی می‌دانیم. امروزه در جریان تولید یک فرش دستباف با در نظر گرفتن تمام ابعاد صنعتی آن بخش طراحی و رنگبندی آن با اتکا به اصول طراحی سنتی که برگرفته از فرهنگ و هنر غنی ایران است بیشترین نقطه اتصاف جریان تولیدی فرش به «هنر» است. این در حالی است که در تابلوفرش بافی علیرغم همه ظرافت‌هایی که وجود دارد طرح‌ها کاملاً کپی‌هایی از نقاشی‌ها و تصاویری است که اغلب نیز با فرهنگ ایرانی سنخیتی ندارد و هیچ امتیازی برای آن وجود ندارد که روی فرش باشد یا نباشد. منظور این است که چه لزومی دارد مثلاً فلان نقاشی کوبیسم اثر نقاش معروف یا مثلاً تصویری از دلار آمریکایی با دقت و ظرافتی که تحیر هر بیننده‌ای را برمی‌انگیزد بر روی فرش بافته شود و با بافته شدن آن بر روی فرش چه بعدی از زیبایی آن تصویر هویدا می‌شود که در تصویر کاغذی آن مشخص نبود؟

 

ویژگی های فرش اتاق کودک ؟

۱ – شناسنامه فرش :

مهم‌ترین مساله، شناسایی جنسی است که با آن کف اتاق کودک را مفروش می‌کنید. برای شناسایی یک فرش و مقایسه با فرش‌های دیگر، لازم نیست متخصص و اهل فن باشید. شما می‌توانید با رجوع به شناسنامه فرش به راحتی پارامترهای تاثیرگذار در فرش را شناسایی و متناسب با نیازتان خرید کنید. همان‌طور که برای خرید ابتدایی‌ترین نیاز‌ها در ابتدا به برچسب آن محصول توجه می‌کنید در انتخاب فرش نیز ابتدا به لیبل پشت فرش رجوع کنید.

۲ – پرزدار یا بدون پرز؟ مسأله این است :

بدون پرزبودن فرش اتاق کودک مساله بسیار مهمی است که کمتر به آن توجه می‌شود. با توجه به حساس‌بودن ریه‌های کودک، استفاده از فرش‌های فیلامنت پلی‌استر یا پلی‌پروپیلن توصیه می‌شود و معمولا با عبارت پلی‌استر یا پلی‌پروپیلن فیلامنت یا یکسره در لیبل فرش بیان می‌شود. شکل فیزیکی نخ‌های فیلامنت با نخ‌های دیگر متفاوت است. معمولا نخی که به‌عنوان پرز نخ فرش به کار می‌رود حاصل به هم تابیده شدن نخ‌هایی منقطع با طول متوسط ۳ تا ۱۸ سانتی‌متر است، اما نخ فیلامنت ممتد است و به‌دلیل ساختار ممتد نخ به کاررفته در فرش، انتهای تمام الیاف در بافت فرش درگیر می‌شود و به هیچ‌عنوان این الیاف به‌صورت پرز، آزاد نمی‌شود، اما نخ‌های منقطع در اثر پا خوردن از هم باز می‌شوند و چون تنها عامل انسجام نخ‌ها تاب است با بازشدن تاب نخ‌ها، پرزهای کوتاه‌تر و ظریف‌تر از سطح نخ جدا و در هوا آزاد می‌شوند و با تنفس وارد ریه کودک شده و در درازمدت ایجاد حساسیت و آلرژی می‌کنند. در برخی فرش‌ها، جنس خود نخ نیز الیافی است که به‌صورت ذاتی مضرند. همانند آکریلیک که شاید در بزرگسالان دیرتر خود را نشان دهد اما در کودک بیشتر خود را نشان می‌دهد. برای کنترل پرزداربودن فرش می‌توانید با چند‌بار کشیدن دستان خود روی سطح فرش (البته به‌صورت محکم و در یک محل خاص از فرش)، متوجه پرزداربودن آن شوید.

۳ – لطافت و ظرافت :

لطافت و ظرافت جنس نخ به کاررفته در فرش کودک بسیار حایزاهمیت است. به همین دلیل نخ‌های استفاده شده در فرش کودک، باید متفاوت از نخ‌های فرش سایر اتاق‌ها در نظر گرفته شود تا کودک بتواند به راحتی روی فرش راه برود و از آنجایی که معمولا کودک ابتدای راه افتادن به‌صورت چهار دست‌وپا حرکت می‌کند، لطافت باید به نحوی باشد که دست‌وپای او زخم نشود. واحد سنجش ظرافت الیاف، تعداد الیاف به کاررفته در ساختار یک نخ است که هرچقدر این عدد بالاتر باشد، حاکی از ظرافت بالای فرش است. این عدد در لیبل فرش به ندرت ذکر می‌شود، اما می‌توانید با لمس‌کردن سطح فرش به راحتی این موضوع را بررسی کنید که فرش مذکور از لطافت کافی برای کودکتان برخوردار است یا خیر؟

۴ – طرح و رنگ فرش :

در مرحله بعد سلیقه و انتخاب طرح فرش مطرح می‌شود که با توجه به جنسیت کودک، می‌توان انتخاب کرد. اتاق برای کودک دختر با اتاق برای کودک پسر متفاوت است. این تفاوت، تنها در زمینه رنگ‌بندی نیست. مدل، طرح و حتی نوع چیدمان در این زمینه می‌تواند موثر باشد. می‌توان گفت که طبق عرف، رنگ‌های سردتر برای اتاق پسران و رنگ‌های گرم‌تر برای اتاق دختران مناسب‌ترند؛ سرمه‌ای، آبی، خاکستری، فیلی، زرشکی و یشمی رنگ‌هایی هستند که برای دکوراسیون اتاق پسرها مناسبند. رنگ‌هایی مثل نارنجی، بنفش، صورتی‌چرک و…، مناسبت بیشتری برای اتاق دختر‌ها دارند. با اینکه بهترین موقعیت برای تجربه خرید فرش‌های فانتزی، اتاق کودک است اما بهتر است منطقی تصمیم‌گیری کنید. هرگز از فرش‌های پرز بلند برای اتاق کودک خود استفاده نکنید. زیرا علاوه بر آنکه نظافت آن بسیار دشوار است، لابه‌لای نخ‌های فرش، محل مناسبی برای رشد باکتری‌ها و میکروب‌ها خواهد بود. همچنین بافت فشرده‌تر باعث می‌شود آلودگی کمتری در فرش نفوذ کند. طبیعی است باید موقع انتخاب رنگ فرش اتاق کودک به سایر بخش‌های دکوراسیون اتاقش هم دقت کنید. رنگ پرده‌ها، رنگ ملحفه‌های روی تخت، رنگ سرویس خواب و کمد و حتی رنگ دیوارها، در این زمینه می‌توانند راهنمای شما باشند، اما بهتر است رنگ فرش را تیره‌تر انتخاب کنید. مثلا اگر در اتاق کودک، رنگ سبز روشن غالب است، می‌توانید سراغ یک فرش به رنگ سبز تیره یا حتی سرمه‌ای بروید. البته این مطلب به این معنا نیست که سراغ رنگ‌های جدی مثل قهوه‌ای یا مشکی بروید. زیرا در عین حال که فرش باید چرک‌تاب باشد، لازم است شادابی دکوراسیون اتاق کودک هم حفظ شود.

 

منبع :   فرش فانتزی

  • بدون دیدگاه
  • 2016-07-06
https://www.rahafun.com/?p=55287
 
تبلیغات ویژهرزرو جایگاه
 
دیدگاه ها

تمامی حقوق این سایت برای رها فان محفوظ است و هرگونه کپی برداری از مطالب و قالب پیگرد قانونی دارد . طراحی سایت و سئو : شیکنا